Profesjonalny wilk do mielenia mięsa

Wilk do mielenia mięsa

Kotlety mielone, sos boloński, farsze na gołąbki – to podstawa polskiej kuchni. Dań z mięsa mielonego lub z jego dodatkiem jest wiele także w kuchniach innych narodów. Przyrządzanie dań z mięsa w warunkach domowych, dla kilku osób nie jest większym wyzwaniem.

Trudność pojawia się, gdy zapotrzebowanie sięga kilkaset kilogramów na dzień. Najlepszym rozwiązaniem dla sporych warsztatów żywienia zbiorowego, sklepów wielkopowierzchniowych i również masarni jest wilk do mielenia mięsa.

Wilk do mięsa – istotne parametry

O tym które urządzenie zakupić, przesądzać powinny potrzeby – ilość przerabianego towaru w przeciągu dnia. Dla niewielkiej restauracji wystarczy wilk do mięsa będący typem podręcznej maszynki, jaka przerabia w ciągu 60 minut parę kilogramów produktu. Duże jadłodajnie, i przede wszystkim sklepy, które dopełniają rozbioru części zwierzęcych na miejscu i samodzielnie rozdrabniają mięso, potrzebują maszyny o bardzo sporej wydajności, sięgającej nawet 300 kg na godzinę.

Nie bez znaczenia jest w związku z tym moc motoru napędowego i funkcja resetu a więc biegu wstecznego. Mały wilk do mielenia mięsa nastręcza dokładnego przyrządzenia towaru – mięso bez kości i skóry, pokrojone na mniejsze kawałki. Wilk do mięsa przemysłowy przerabiający 25 kilogramów na minutę przerobi wielkie kawałki razem ze skórą. Sprzęty o sporej wydajności powinny zapewniać możliwość nieprzerwanej pracy przez co najmniej 45 – 60 minut. Wilk do rozdrabniania mięsa podręczny zwykle wymaga pauz w pracy co kwadrans.

Zakup – na co zwrócić uwagę

Obok czynników związanych z mocą silnika, która przesądza o ilości produktu przerabianego w danym czasie, warto skupić uwagę na tworzywo z którego wilk do mięsa jest wyprodukowany. Decydując się na kupno lepszego, a co za tym idzie kosztownego sprzętu, należy ograniczyć wybór jedynie do wilków wyprodukowanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej, prostych w demontażu w zakresie elementów przeznaczonych do czyszczenia. Niezwykle ważną sprawą dla klientów jest wymiar oraz konstrukcja tacy podawczej.

Zazwyczaj są one płaskie i niezbyt głębokie. W wielkich wilkach należałoby mieć tacę głęboką, która pomieści kilkadziesiąt kilogramów mięsa. Każdy solidny dystrybutor sprzętu do rozdrabniania mięsa powinien posiadać w swojej domyślnej ofercie montaż, przeszkolenie w zakresie obsługi, a później serwis sprzętów – zarówno gwarancyjny jak i dodatkowy.

Innych zainteresowało również: wilk do mielenia mięsa.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *