Garnki gastronomiczne – jakie wybrać?

Garnki gastronomiczne – jakie wybrać?

Biznes gastronomiczny najczęściej wiąże się z dużymi kosztami już na samym jego początku. Chodzi między innymi o zakup wyposażenia gastronomicznego, włączając bezsprzecznie garnki. Te na rynku są nadzwyczaj rozmaite. Należałoby zatem znać parę zasad, którymi należy się kierować podczas zakupu garnków.

Pojemność garnków

garnki ze stali nierdzewnejGłównym ważnym czynnikiem jest naturalnie pojemność garnków. Kluczowe przy kubatury garnków jest także to do jakiego lokalu mają być one nabyte. Więc jest to spora restauracja ze znacznym ruchem. Do mniejszych restauracji zakupić wystarczy garnki gastronomiczne o kubaturze do 30 litrów. Naturalnie zupełnie inaczej jest w przypadku dużych restauracji, gdzie gotuje się bardzo dużo. W tym przypadku być może zajdzie konieczność zakupu garnków także 100 litrowych.

Materiał wykonania

garnki ze stali nierdzewnejKolejny znaczący element przy zakupie garnków to tworzywo, z jakiego zostały wykonane. Oczywiste jest, że garnki dla gastronomii zdecydowanie powinny być wysokiej jakości. Toteż należałoby zainwestować w garnki stworzone z odpowiedniej jakości stali chromowano-niklowej. Takiego rodzaju garnki użytkować można przez długie lata. Poza tym należałoby, żeby garnki miały grube ścianki oraz wielowarstwowe dno. Dzięki temu będą one solidne.

Przewodzenie ciepła

garnki ze stali nierdzewnejNabywając garnki do gastronomii nie można zapomnieć także o takim składniku jak przewodzenie temperatury. W związku z tym nadzwyczaj dobrym wyborem będą garnki z dnem kapsułowym. Znakomicie przewodzą one ciepło. Co znaczące tego rodzaju garnki są także nadzwyczaj oszczędne, przez co umożliwiają na zminimalizowanie rachunków za energię.

Bezpieczeństwo

W kuchni musi być bezpiecznie. Dotyczy to także wyposażenia jakiego się używa. W tym oczywiście garnków. Doskonałym rozwiązaniem będą w garnki ze stali nierdzewnejzwiązku z tym garnki posiadające nienagrzewające się uchwyty. Istotny jest również sposób zamontowania uchwytów. Wszystko po to, żeby można je swobodnie przesuwać w kuchni.

Czyszczenie i mycie

Na zakończenie należałoby jeszcze nadmienić o czyszczeniu garnków. Bez wątpienia wybrać trzeba tego typu, które skonstruowane są z tworzywa pozwalającego na proste czyszczenie. Najlepiej, aby można je było sprzątać w zmywarkach.

To powinno Cię zainteresować: garnki dla gastronomii.

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *